Karantén feloldási szabályok!
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy megérkezett az ITM válasza a március 28-án 00:00 óra előtt hatósági házi karanténba küldött hivatásos gépjárművezetők munkába állásának szabályairól.
Az ITM tájékoztatása szerint a ma délelőtt kihirdetett karanténmentes beléptetési eljárás ellenére a korábban karanténba küldött gépkocsivezetőknél nem oldódik fel automatikusan a hatósági izoláció. A munkavégzés céljából azonban a lakóhely elhagyható, aki hatósági karanténban van, annak továbbra is a korábbi gyakorlatnak megfelelően be kell jelentenie a lakóhely szerint illetékes megyei vagy járási járványügyi hatóság felé, hogy a karantént munkavégzési indokkal elhagyja. Ennek a feltétele a tünetmentesség, és az, hogy a gépkocsivezető munkára alkalmas állapotban van, amiről a munkaadója is nyilatkozik. A karantént elhagyva a gépkocsivezető a járművel a kijelölt tranzitútvonalon közlekedhet. A határon történő újabb belépéskor már mindenkire a ma, illetve a jövőben esetleg kihirdetett szabályok vonatkoznak.

A bejelentéshez továbbra is használható a munkafelvételi nyilatkozat, amely letölthető INNEN>>

A MEGYEI/JÁRÁSI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI (JÁRVÁNYÜGYI) HATÓSÁGOK LISTÁJA>>

Az ITM egyben azt is jelezte, hogy a fertőzött területek között jelenleg már nincs különbség, a határon visszafelé minden belépőt egészségügyi vizsgálat alá vonnak, függetlenül attól, hogy mely országból érkezik haza a gépkocsivezető. Kijelölt karanténba azoknak kell menniük, akikkel szemben megállapítják a COVID-19 vírusfertőzés gyanúját.
március 28., szombat, 13:29
 Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Törzs tájékoztatója a tehergépjármű-vezetőkkel kapcsolatos eljárásrendben bekövetkező változásokról.
2020. március 28-án 00 óra 00 perctől a magyarországi úti céllal teherforgalomban érkező magyar állampolgárok esetében nem kell az országos tisztifőorvos vonatkozó határozatában megfogalmazott hatósági házi karantént elrendelni.
Ugyanakkor fel kell hívni az érintett személy figyelmét a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Kormányrendelet 3. §-ban foglalt kötelezettség betartására, amely alapján a lakóhely, tartózkodási hely illetve magánlakás elhagyása csak alapos indokkal lehetséges, amely lehet a rendelet 4. § (1) bekezdés a.) pont szerinti munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség, stb.
A magyarországi úti céllal teherforgalomban érkező külföldi állampolgárok és a tranzit forgalom esetében követendő eljárásban változás nem történt

Az MKFE az alábbi kérdésekkel fordult az ITM-hez annak érdekében, hogy a korábban kiadott karanténhatározatok kérdésében is egyértelmű legyen az alkalmazandó eljárásrend:

  1. Az Olaszországból érkező gépkocsivezetők esetében van-e a továbbiakban hatósági házi karantén kötelezettség, ha igen, ki és hol rendelheti ezt el?
  2. Mi a tennivalójuk azoknak a hivatásos gépkocsivezetőknek, akik március 26. 00:00 óra és március 27. 24:00 óra között léptek be Magyarországra, és karantén elrendelésére vonatkozó tájékoztatást kaptak kézhez? Ők most automatikusan mentesültek a karantén kötelezettség alól, és a megküldött tájékoztatóban leírtak vonatkoznak rájuk is?
  3. Mi a tennivalójuk azoknak a hivatásos gépkocsivezetőknek, akik az Országos Tisztifőorvos március 26-i határozatát megelőző időszakban, még a 41/2020 III. 11. rendelet alapján és az ehhez kiadott Operatív Törzsi eljárásrendi útmutatás szerinti karanténjukat töltik?  Ők most automatikusan mentesültek a korábban elrendelt karantén kötelezettség alól, és a megküldött tájékoztatóban leírtak vonatkoznak rájuk is?

március 28., szombat, 11:40
 NINCS KARANTÉN AZ EGÉSZSÉGES MAGYAR GÉPKOCSIVEZETŐKNEK!
Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes a mai Operatív Törzs tájékoztatón bejelentette:
„Az áru és teherforgalom zavartalansága nemzetgazdasági és ellátásbiztonsági érdekünk” – jelentette ki a miniszterhelyettes, aki az alábbiakról adott tájékoztatást:
Belépéskor egészségügyi ellenőrzés van a teherszállításban dolgozók részére is. COVID-19 fertőzés gyanúja esetén a magyar állampolgár (így a gépkocsivezető is) a kijelölt karanténban kerül elhelyezésre, nem magyar állampolgár nem léphet be Magyarországra.
Egészséges fuvarozók, gépkocsivezetők (magyar és külföldi) beléphetnek az országba, további intézkedés nélkül, és akár másnap felvehetik a munkát. A belépő egészséges magyar gépkocsivezetők számára nincs karantén kötelezettség, megkezdhetik az újabb fuvarfeladataikat.
Felhívják azonban a hivatásos gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy a kijárási korlátozásban rögzített magatartási szabályok és kötelezettségek betartása a gépkocsivezetőkre is vonatkozik, tehát lakóhelyüket ők is csak nyomós okkal hagyhatják el, ide értve az újabb fuvarfeladat megkezdését (munkafelvétel).

Forrás: MKFE.HU