A magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. Magyarország is visszaállította az ideiglenes határellenőrzést, és az Olaszországból érkezőket – COVID 19 fertőzés gyanújának kizárása esetén – 14 napos hatósági házi karanténba küldik. Ugyanez vonatkozik az áruszállítást végző gépkocsivezetőkre, de nyilatkozat megtétele után és a járványügyi szabályok betartása mellett a karantén megszakítható a következő fuvarfeladat megkezdésekor.
Frissítés: Március 28 szombat 8:40!

Magyarország Tagvállalkozásainktól érkezett információk szerint éjfél óta nem kapnak a határon belépő gépkocsivezetők karantén határozatot. Ennek értelmében az éjfél után belépő járművek sofőrjei az újabb fuvarfeladatokat – a járványügyi szabályok további szigorú betartása mellett – megkezdhetik. Az MKFE várja az éjféltől érvényes új szabályokra vonatkozó hivatalos hatósági tájékoztatást, hogy a tegnap – és korábban – karanténba irányított gépkocsivezetőkre vonatkozó eljárásrendről is tájékoztathassuk a fuvarozó vállalkozásokat.

A ma éjszakai határállapotok (tagi visszajelzések alapján):
Rajkánál kb. 20 óra a belépés
Hegyeshalom kb. 5 óra a belépés, zavartalan kilépés
Kőszeg – engedik az osztrák rendőrök a járműveket a magyar határ felé
Sopron, Kópháza – a belépés nem lehetséges, az osztrák hatóság úgy tudja, nem működnek a magyar határállomások, ezért nem engedik az autókat a határra
Rábafüzes, Rédics jól működik mindkét irányban.
Forrás: MKFE.hu

Továbbá:
A HATÓSÁGI HÁZI KARANTÉN FELFÜGGESZTÉSÉNEK SZABÁLYAI ELÉRHETŐK A KORONAVIRUS.GOV.HU HIVATALOS KORMÁNYZATI TÁJÉKOZTATÓ OLDALON!

41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről>>

Figyelem, a tájékoztató utolsó mondata a legfontosabb a karantén alóli felmentés ügyintézésében. Kérjük, hogy az eljáró járványügyi, népegészségügyi hatóságok bármilyen jellegű elutasító nyilatkozata esetén erről szíveskedjenek informálni az ügyintéző hatóság vezetőjét:
Az előzőekben részletezett előírás – mint a Kormányrendelet 3/A §-ában foglaltak alapján megállapított egyedi megtartási szabály – megtartása esetén az Országos Redőrfőkapitányság rendészeti főigazgatója által (a Kormányrendelet 3/A §-a alapján) biztosított, a hatósági házi karantén alóli felmentést megadottnak kell tekinteni!